* SKŁADNIKI *
Ryż:
- 1 szklanka ryżu (kleistego),
- 2 łyżki cukru,
- 1 szklanka wody + 1 szklanka mleka.
Ryż gotujemy wraz z cukrem do miękkości.
Masa jabłkowa:
- około 1,5 kg jabłek,
- cukier do smaku ( 5 łyżek ),
- cynamon ( pół łyżeczki ),
- woda.
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Następnie przekładamy je do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając aby jabłka nam się nie przypaliły. Dodajemy cukier oraz cynamon. Pod koniec próżenia jabłek zdejmujemy pokrywkę, aby odparował nadmiar wody.
Beza:
- 2 schłodzone białka,
- 3/4 szklanki cukru pudru.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając do niej porcjami cukier puder.
Wykonanie:
Ryż przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Następnie wykładamy na niego jabłkową masę. Całość smarujemy bezą. Piekarnik rozgrzewamy do 150*C i pieczemy zapiekankę około 40 minut (do zarumienienia się bezy).
Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło. Na drugi dzień możemy podgrzać ją w mikrofalówce lub ponownie w piekarniku.
Smacznego!
mmm a ja jestem teraz taka głodna :)
OdpowiedzUsuń