sobota, 21 lutego 2015

Zapiekanka grzybowo-pomidorowa


Składniki:

- 300 g mąki pszennej,
- 180 g i jedna łyżka miękkiego masła lub margaryny,
- 4 jajka,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- sól,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g mrożonych kurek, rydzów lub podgrzybków albo świeżych pieczarek,
- 4 duże pomidory,
- po szczypcie ziół prowansalskich i oregano,
- 300 g żółtego sera do zapiekania,
- tłuszcz do smarowania naczynia do zapiekanek.


Wykonanie:

1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wrzucamy 180 g tłuszczu, starte na tarce żółtka z ugotowanych na twardo jajek i śmietanę. Siekamy wszystko nożem, by powstały grudki, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. 

2. Przygotowane, pokrojone grzyby dusimy na łyżce masła. Pomidory kroimy, ser ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy.

* Ser pokroiłam w paseczki.

3. Natłuszczone i oprószone bułką tartą naczynie do zapiekanek wylepiamy ciastem. Na ciasto wykładamy plasterki pomidorów, na nie grzyby, posypujemy serem i roztartymi w dłoniach duszonymi ziołami. Na około 30 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 
temperatury 190-200*C.







Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz