Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 180 g i jedna łyżka miękkiego masła lub margaryny,
- 4 jajka,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- sól,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g mrożonych kurek, rydzów lub podgrzybków albo świeżych pieczarek,
- 4 duże pomidory,
- po szczypcie ziół prowansalskich i oregano,
- 300 g żółtego sera do zapiekania,
- tłuszcz do smarowania naczynia do zapiekanek.
Wykonanie:
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wrzucamy 180 g tłuszczu, starte na tarce żółtka z ugotowanych na twardo jajek i śmietanę. Siekamy wszystko nożem, by powstały grudki, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
2. Przygotowane, pokrojone grzyby dusimy na łyżce masła. Pomidory kroimy, ser ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy.
* Ser pokroiłam w paseczki.
3. Natłuszczone i oprószone bułką tartą naczynie do zapiekanek wylepiamy ciastem. Na ciasto wykładamy plasterki pomidorów, na nie grzyby, posypujemy serem i roztartymi w dłoniach duszonymi ziołami. Na około 30 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do
temperatury 190-200*C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz