Składniki:
Biszkopt:
- 7 jajek,
- 7 łyżek mąki pszennej (z małymi górkami),
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki oleju,
- 5 łyżek cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru wanilinowego.
Polewa:
- 1 szklanka śmietany 18%,
- 4 łyżki ciemnego kakao,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 100 g masła, ewentualnie margaryny.
Dodatkowo:
- około 250-300 g wiórków kokosowych do obtaczania.
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Następnie wsypujemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach przez około 2 minuty do uzyskania szklistej bezy.
Dodajemy żółtka i mieszamy je łopatką do lekkiego połączenia. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
Na koniec wlewamy olej i delikatnie mieszamy.
Blachę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wierzch wyrównujemy.
Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na 20 minut, do "suchego patyczka".
Ciasto studzimy i dopiero wtedy delikatnie odrywamy papier.
Biszkopt kroimy w około 5 cm kostkę.
Czas na polewę.
Masło lub margarynę rozgrzewamy w rondelku razem z cukrami oraz kakao. Mieszamy do połączenia. Pod koniec dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy podgrzewając. Jednak nie doprowadzamy do zagotowania.
Polewę studzimy do temperatury pokojowej.
Następnie każdą kostkę biszkoptową maczamy przy pomocy widelca w polewie i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Odkładamy na tacy do zastygnięcia. Najlepiej w chłodne miejsce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz