poniedziałek, 12 października 2015

Smerfetka - ciasto bez pieczenia


Delikatne, puszyste, lekkie ciasto. 
Wspaniale wygląda i jeszcze lepiej smakuje.


SKŁADNIKI:


NA SPÓD:

- około 20 sztuk podłużnych biszkoptów.


WARSTWA SERNIKOWA:

- 1 galaretka w kolorze niebieskim,
- 0,5 kg mielonego twarogu wiaderkowego,
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru,
- 2 galaretki cytrynowe.


PIANKA:

- 500 g mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 2 galaretki w kolorze niebieskim.


MASA ŚMIETANOWA:

- 300 g śmietany kremówki 30%,
- 2 śmietanfixy,
- 1,5 łyżki cukru pudru.


DO OZDOBY:

- białe lub niebieskie bezy.



WYKONANIE:

1. Pierwszą niebieską galaretkę rozpuszczamy w szklance wody.
Wlewamy ją do głębokiego talerza i odstawiamy do zastygnięcia.
Najlepiej przygotować galaretkę dzień wcześniej.
Następnie kroimy ją w kosteczkę tuż przed wymieszaniem jej z masą sernikową.





2. Twarożek wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy, musi się ogrzać.




3. Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. 
Schładzamy je do temperatury pokojowej.




4. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35 cm wyścielić papierem do pieczenia.
Jeśli macie wyjmowane dno, to nie musicie tego robić.

Dno wykładamy podłużnymi biszkoptami.
(nie nasączamy ich)





5. Do miski wkładamy ogrzany serek wraz z cukrem pudrem. Mieszamy całość początkowo łyżką, a następnie mikserem na najwyższych obrotach. 
Wlewamy ostudzone galaretki (cytrynowe) i nadal miksujemy, aż masa stanie się jednolita.
Następnie wsypujemy do naszej masy pokrojoną w kosteczkę galaretkę (niebieską) i mieszamy ją łyżką.
Następnie delikatnie wylewamy masę na biszkopty i wstawiamy ją do lodówki aby stężała.







6. Pozostałe dwie niebieskie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy je aby wystygły.




7.  Mleko skondensowane miksujemy przez 3 minuty na najwyższych obrotach. 
Ma ono powiększyć swoją objętość i być mocno spienione.
Następnie jednym ruchem wlewamy ostudzone galaretki (niebieskie) i od razu miksujemy całość na najwyższych obrotach do połączenia się składników.
Piankę wylewamy na zastygniętą masę sernikową, odstawiamy całość do lodówki.





8. Porządnie schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanfixami.
Wykładamy ją na wierzch placka i wyrównujemy.




9. Wierzch dekorujemy bezami.

Jeśli bezy są np niebieskie, to układamy je dopiero przed podaniem, ponieważ puszczają kolor.
Ja miałam bezy w kolorze białym, dlatego też poukładałam je od razu, jednak po jednym dniu spędzonym w lodówce lekko się rozpuściły, dlatego warto układać je dopiero przed zjedzeniem.




Smacznego! :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz