sobota, 24 października 2015

Ciasto Ekspresik


Szybkie ciasto z dodatkiem dowolnych owoców.


Składniki: 

- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki oleju,
- 4 jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
 - 1 łyżka cukru wanilinowego,

- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao,
- dowolne owoce: ja użyłam zamrożonej mieszanki owoców letnich, 
jednak możecie użyć także jabłek, śliwek lub wiśni,
- cukier puder lub polewa czekoladowa.





Wykonanie:

1. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy.




2. Całość miksujemy na piankę.




3. Następnie wlewamy olej i delikatnie mieszamy łyżką.
Wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy na najwyższych obrotach na jednolitą masę.





4. Masę dzielimy na dwie równe części.
Do jednej z nich wsypujemy kakao i miksujemy.




5. Kwadratową blaszkę o boku 20 cm lub tortownicę o podobnej średnicy
 wyścielamy papierem do pieczenia. 

Wylewamy jasne ciasto, a na środek ciemne.



6. Patyczkiem do szaszłyków mieszamy delikatnie masy.




7. Na cieście układamy owoce.




8. Piekarnik nagrzewamy do 150C z funkcją termoobiegu.
U mnie ciasto piekło się około godziny.
Ciasto ma upiec się do momentu tzw. "suchego patyczka".




9. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz