poniedziałek, 12 października 2015

Rogaliki snickersy


Przepyszne, rozpływające się w ustach rogaliki, które smakują jak popularne batoniki :) Idealne np. na przyjęcie dla dzieci lub pyszny dodatek do kawy dla dorosłych :)


Składniki na 24 sztuki:

CIASTO:

- 550 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczka soli,
- 25 g świeżych drożdży,
- 70 g cukru,
- 200 ml mleka,
- 100 g masła,
- 2 jajka.


NADZIENIE:

- 120 g masła orzechowego,
- 150 g masy kajmakowej,
- 150 g kremu czekoladowego.


POLEWA:

- 1/2 kostki margaryny (125 g),
- 5 łyżek cukru,
- 2,5 łyżki kakao,
- 2 łyżki wody,
- 1 łyżka żelatyny,
- 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%,
- 100 g solonych orzeszków ziemnych.


PRZYGOTOWANIE:


1. Masło roztapiamy i studzimy.




2. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. 
Dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. 
Powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany.





3. Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce aż podrośnie.




4. Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i solą. 





4. Wlewamy rozczyn i mieszamy. 
Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy.
Pod koniec dodajemy roztopione masło.




5. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wrabiamy je kilka minut, 
aż stanie się gładkie i elastyczne.

6. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch mąką ,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podrośnie 
i podwoi swoją objętość.




7. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy je jeszcze około 2 minut.
Dzielimy je na dwie części.
Każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła o grubości około 5 mm.
Koło dzielimy na 12 części - w ten sposób otrzymujemy 12 trójkątów.




8. Na każdym trójkącie układamy po pół łyżeczki: kajmaku, masła orzechowego oraz kremu czekoladowego.




9. Zwijamy ciasno każdego rogalika, dokładnie zlepiamy brzegi, aby nadzienie nie wyleciało nam podczas pieczenia.
Smarujemy formy margaryną i układamy na nich nasze rogaliki.
 Układamy je w pewnych odległościach od siebie, ponieważ urosną podczas pieczenia.





10. Pieczemy je około 30-40 minut w 150*C (z termoobiegiem). 
Rogaliki muszą ładnie się zarumienić.




11. Gdy rogaliki będą już letnie zabieramy się za przygotowanie polewy.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody.
W rondelku umieszczamy margarynę, cukier oraz kakao.
Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając, aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa.
Wówczas dodajemy żelatynę - nie gotujemy! - mieszamy aż do połączenia się składników.
Masę odstawiamy, aż przestygnie, co jakiś czas ją mieszając.

Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy.




12. Rogaliki układamy na kratce i polewamy przygotowaną polewą.
Orzeszki ziemne siekamy i posypujemy nimi wierzch rogalików.






Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz