piątek, 16 października 2015

Jabłkowe róże


Piękne, efektowne, a do tego wspaniale wyglądające 
jabłkowe różyczki w cieście francuskim :)
Przepysznie smakują i na pewno 
zaskoczą gości swoim wyglądem :)



SKŁADNIKI:
- na 14 sztuk -

- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego,
- 4 duże czerwone jabłka,
- cukier,
- cynamon mielony,
- 1 jajko,
- sok z połowy cytryny,
- cukier puder do posypania,
- margaryna do wysmarowania blachy.



WYKONANIE:


1. Jabłka myjemy, osuszamy, przekrawamy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki.




2. Plasterki jabłek przekładamy do garnuszka i skrapiamy je sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.




3. Zalewamy je gorącą wodą. mniej więcej do przykrycia jabłek. 
Gotujemy je około 2-3 minuty, aby zmiękły i zrobiły się elastyczne. 




4. Jabłuszka odcedzamy na sitku.




5. Jeśli zależy nam na czasie i chcemy aby plasterki jabłek szybko nam wystygły warto wyłożyć je na jakąś tackę lub talerz, aby leżały osobno. Wtedy stygną na prawdę błyskawicznie.




6. Czas na przygotowanie naszego ciasta francuskiego. Ja lekko je jeszcze rozwałkowałam, aby było cieńsze i szybciej się upiekło.




7. Dzielimy ciasto na 7 pasków.




8. Na każdym pasku kładziemy cukier oraz cynamon - ilość wedle uznania.




9. Plasterki jabłuszka układamy tak jak na zdjęciu poniżej, mają lekko zachodzić na siebie oraz wystawać poza krawędź ciasta.




10. Pozostałą część paska nakładamy na jabłka.




11. Rolujemy.




12. Roztrzepujemy jajko.




13. Smarujemy nim boki oraz wierzch naszych różyczek.
Przekładamy je na wysmarowaną wcześniej margaryną blachę. 





14. Wstawiamy różyczki do nagrzanego do 50*C piekarnika.
Następnie po wstawieniu zwiększamy temperaturę na 150*C i pieczemy je około 30-40 minut, do zarumienienia się ciasta.







15. Gdy różyczki wystygną posypujemy je cukrem pudrem.








Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz