Przepyszne, szybkie w wykonaniu pizzowe placuszki. Można dodać do nich co tylko chcemy lub to co akurat mamy w lodówce.
Ciasto:
- 500 ml mleka,
- 340 g mąki pszennej (2 szklanki),
- 2 jajka,
- 1 łyżka oleju,
- sól do smaku.
Dodatki:
- 150 g szynki,
- 150 g żółtego sera,
- kukurydza,
- czerwona fasola,
- pół czerwonej papryki,
- 1,5 łyżeczki oregano.
1. Do miski wbijamy jajka i solimy je do smaku.
2. Roztrzepujemy jajka.
3. Wlewamy 500 ml mleka, mieszamy.
4. Wsypujemy 340 g (2 szklanki) mąki.
5. Całość miksujemy na gładką masę.
6. Dodajemy 1,5 łyżeczki oregano. Całość mieszamy.
7. Kroimy na małe kawałeczki: szynkę, paprykę, fasolę, żółty ser, a kukurydzę odcedzamy z zalewy.
8. Całość mieszamy.
9. Chochelką formujemy placuszki na patelni i smażymy na rumiany kolor.
Smacznego!
Przepis został przeze mnie zmodyfikowany.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz