niedziela, 4 października 2015

Placuszki pizzowe


Przepyszne, szybkie w wykonaniu pizzowe placuszki. Można dodać do nich co tylko chcemy lub to co akurat mamy w lodówce.


Ciasto:

- 500 ml mleka,
- 340 g mąki pszennej (2 szklanki),
- 2 jajka,
- 1 łyżka oleju,
- sól do smaku.


Dodatki:

- 150 g szynki,
- 150 g żółtego sera,
- kukurydza,
- czerwona fasola,
- pół czerwonej papryki,
- 1,5 łyżeczki oregano.




1. Do miski wbijamy jajka i solimy je do smaku.




2. Roztrzepujemy jajka.




3. Wlewamy 500 ml mleka, mieszamy.




4. Wsypujemy 340 g (2 szklanki) mąki.




5. Całość miksujemy na gładką masę.




6. Dodajemy 1,5 łyżeczki oregano. Całość mieszamy.




7. Kroimy na małe kawałeczki: szynkę, paprykę, fasolę, żółty ser, a kukurydzę odcedzamy z zalewy.








8. Całość mieszamy.




9. Chochelką formujemy placuszki na patelni i smażymy na rumiany kolor.






Smacznego!


Przepis został przeze mnie zmodyfikowany.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz