poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Babka kajmakowa


Składniki:

- 5 jajek,
- 2 łyżki cukru pudru,
- sok z połowy cytryny,
- 100 g masła,
- 30 dag masy kajmakowej z puszki,
- 18 dag mąki pszennej,
- 10 dag mąki ziemniaczanej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Polewa:

- około 10 dag masy kajmakowej (czyli reszta z puszki),
- 2 łyżki śmietany kremówki 30%,
- 3 łyżki płatków migdałowych lub orzeszków.


Wykonanie:

Jeśli wybierzecie płatki migdałowe do ozdoby, to uprażcie je na suchej patelni.
Jeśli wybierzecie orzeszki, to pokrójcie je na drobne kawałki.

Obie mąki dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Formę na babkę smarujemy dokładnie margaryną i oprószamy bułką tartą.

Masę kajmakową umieszczamy w rondelku i dodajemy masło. Podgrzewamy na niewielkim ogniu mieszając aby składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru.

Do piany dodajemy żółtka i sok z cytryny, delikatnie mieszając.

Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

Na koniec dodajemy przestudzony kajmak z masłem.

Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni i pieczemy przez około 45 minut z włączoną funkcją termoobiegu, do "suchego patyczka".

Gdy babka ostygnie i wyjmiemy już ją z formy polewamy ją masą kajmakową wymieszaną ze śmietanką. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi lub orzeszkami.








Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz