sobota, 21 lutego 2015

Pizza


Składniki na ciasto:

- 45 g drożdży,
- 2 i 1/4 szklanki mąki,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru,
- niepełna szklanka letniej wody.


Dodatki:

- 4 duże pieczarki,
- 6 - 8 plastrów szynki gotowanej,
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- 30 dag sera do pizzy,
- sól,
- margaryna do wysmarowania blachy.


Wykonanie:

1. Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz cukier. Wydzielamy 45 g drożdży. W mące robimy wgłębienie, do którego kruszymy drożdże. Wlewamy wodę oraz olej. Całość siekamy nożem, aż składniki się połączą.




2. Następnie wyrabiamy ciasto ręką do uzyskania jednolitej masy.




3. Blachę (35 cm x 35 cm) smarujemy margaryną. Następnie rozprowadzamy na niej ciasto i smarujemy je koncentratem pomidorowym




4. Następnie układamy szynkę gotowaną.




5. Na szynce układamy pieczarki, które posypujemy solą.




6. Całość posypujemy startym serem.




7. Pizze pieczemy 30 - 40 minut w 150*C z termoobiegiem.





Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz