Jest przepyszny! Polecam
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 słoika dżemu (o dowolnym smaku) - ja osobiście zrezygnowałam z dżemu. Wolałam placek bez niego.
- 3 małe śmietany 30% (każda po 200g),
- 1/2 kg zmielonego sera,
- 2 czubate łyżki żelatyny,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 paczki delicji .
Polewa:
1 czekolada gorzka lub mleczna,
1 mała śmietana 30%,
1 łyżeczka żelatyny.
Wykonanie:
Białka odzielić od żółtek, ubić mikserem, pod koniec dodać cukier, a następnie żółtka.
Masę delikatnie, za pomocą łyżki, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać do wyłożonej papierem i wysmarowanej olejem blaszki (20x36cm) i piec ok. 25 min.
Biszkopt posmarować dżemem.
Ser utrzeć z cukrem (w jednej misce). W drugiej misce ubić śmietanę. Wszystko razem wymieszać mikserem i dodać ciepłą żelatynę (3 łyżki żelatyny rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody).
Na biszkopt posmarowany dżemem wyłożyć 1/2 masy serowo-śmietanowej, na to ułożyć ciastka i przykryć resztą masy. Masę wykładać energicznie, gdyż szybko tężeje.
Śmietanę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, gdy się rozpuści, wlać żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szklanki wody. Tężejącą wylać delikatnie (strumień przy strumieniu) na ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz