Składniki na 16 sztuk:
- 60 gram zimnego masła lub margaryny,
- 110 gram mąki pszennej,
- 25 gram mąki ziemniaczanej.
- 65 gram cukru pudru,
- 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 1 żółtko,
- 1 czubata łyżeczka śmietany 18%,
- garść rodzynek.
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz rodzynek umieszczamy w misce (masło posiekać nożem).
Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Ma nie kleić się nam do rąk.
Wstawiamy je na około 10 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy i krótko zagniatamy z rodzynkami.
Ponownie wkładamy je do lodówki. Jednak tym razem na około 20 minut.
Po tym czasie z ciasta formujemy kulki o wielkości lekko większej, niż orzech włoski.
Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każde lekko spłaszczamy.
Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu na 15-20 minut na 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią.
Po wystudzeniu przechowujemy je w szczelnie zamkniętej metalowej puszcze. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz