Składniki na 1 litr nalewki:
- 5 dużych cytryn,
- 1/2 litra wódki 40%,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1/2 szklanki wody.
Wykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy. Sparzamy wrzątkiem.
Skrobaczką do warzyw obieramy skórkę z cytryn.
Skórki wkładamy do słoika i zalewamy wódką.
W rondelku rozpuszczamy wodę z cukrem.
Dodajemy miód. Mieszamy i odstawiamy.
Z obranych cytryn wyciskamy sok i dodajemy go do syropu cukrowo-miodowego.
Sok warto przelać przez gazę lub drobne sitko aby nie posiadał pestek i był klarowny.
I tak gotowy syrop wlewamy do drugiego słoja.
Zostawiamy oba słoje na dobę w widnym miejscu.
Po tym czasie łączymy zawartość obu słoi.
Bez skórek z cytryn oczywiście ;)
Pozostawiamy nalewkę na dobę lub dwie w ciemnym miejscu.
Nalewka jest już wtedy gotowa do picia.
Jeśli jednak pozostawicie ją na tydzień stanie się jeszcze smaczniejsza.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz