niedziela, 26 marca 2017

Nalewka z cytryn - CYTRYNÓWKA


Składniki na 1 litr nalewki:

- 5 dużych cytryn,
- 1/2 litra wódki 40%,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1/2 szklanki wody.


Wykonanie:

Cytryny dokładnie myjemy. Sparzamy wrzątkiem.

Skrobaczką do warzyw obieramy skórkę z cytryn.




Skórki wkładamy do słoika i zalewamy wódką.




W rondelku rozpuszczamy wodę z cukrem. 
Dodajemy miód. Mieszamy i odstawiamy.





Z obranych cytryn wyciskamy sok i dodajemy go do syropu cukrowo-miodowego.
Sok warto przelać przez gazę lub drobne sitko aby nie posiadał pestek i był klarowny.




I tak gotowy syrop wlewamy do drugiego słoja.




Zostawiamy oba słoje na dobę w widnym miejscu.
Po tym czasie łączymy zawartość obu słoi.
Bez skórek z cytryn oczywiście ;)

Pozostawiamy nalewkę na dobę lub dwie w ciemnym miejscu.

Nalewka jest już wtedy gotowa do picia.
Jeśli jednak pozostawicie ją na tydzień stanie się jeszcze smaczniejsza.





Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz