środa, 15 marca 2017

Muszle z kurczakiem i szpinakiem w sosie pomidorowym


Składniki:

- makaron muszle (400 gram),
- półtorej piersi z kurczaka,
- szpinak (u mnie z sosem śmietanowym z Frosty - 450 gram),
- mozarella tarta (150 gram),
- sól do smaku,
- olej,


Sos:

- pomidory krojone w puszcze (400 gram),
- 1 rosołek drobiowy/wołowy,
- ketchup (5 łyżek),
- 1,5 szklanki wody,
- pół łyżeczki cukru (do smaku),
- 2 łyżki śmietany 18% lub 30%,
- olej,
- sól, pieprz, bazylia, jarzynka, majeranek (do smaku).





Wykonanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ma być al dente.

Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Dodajemy pomidory z puszki. Blendujemy. 
Dodajemy pokruszoną kostkę rosołową, ketchup oraz wodę.
Doprawiamy do smaku solą oraz przyprawami.
Pod koniec gotowania dodajemy cukier oraz śmietankę.
Zagotowujemy jeszcze przez kilka chwil.

Oczywiście nie musicie dodawać wszystkich tych przypraw, których ja użyłam, bo wiem, że nie każdy może je lubić.

W między czasie gdy robi się nasz sos przygotowujemy pierś z kurczaka. Kroimy ją bardzo drobno i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy. 

Szpinak wrzucamy do garnka i podgrzewamy przez około 15-20 minut. Ze szpinakiem z Frosty jest z tym dobrze, że nie musimy go już doprawiać, po prostu go podgrzewamy i już - jest gotowy.

Pierś z kurczaka łączymy ze szpinakiem. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.

Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. 
Wlewamy połowę sosu.

Każdą muszlę nadziewamy łyżeczką farszu i układamy w sosie.

Gdy już ułożymy wszystkie muszelki całość polewamy resztą sosu i posypujemy mozzarellą.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją termoobiegu na 150-170 stopni. Pieczemy przez około 30-40 minut, aż ser się ładnie zarumieni.





Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz