piątek, 4 listopada 2016

Muffinki bananowe


Pyszne i niezwykle szybkie muffinki bananowe.
Idealne dla wielbicieli tego owocu.
Muffinki zostały wykonane z receptury Nigelli Lawson :)


Składniki na 12 sztuk:

- 3 bardzo dojrzałe banany,
- 125 ml oleju,
- 2 jajka,
- 250 gram mąki pszennej,
- 7 łyżek cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,

- opcjonalnie możecie dodać kawałki czekolady :)


Wykonanie:


Banany obieramy. Kroimy na talarki i rozgniatamy widelcem na gładką masę.
Odstawiamy na bok.

Do miski wlewamy olej oraz wbijamy jajka. Ubijamy.

Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy.

Dodajemy mus bananowy. Dokładnie mieszamy.

Jeśli chcecie dodać czekoladę, to dodajecie ją w tym momencie, na końcu.

Ciasto nakładamy do foremki wyłożonej papilotkami.

Pieczemy około 30-35 minut w 150 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu.
Wierzch muffinek musi się zarumienić.








Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz