czwartek, 1 grudnia 2016

Choinki z piernika


Piękne choineczki, które będą ozdobą naszego świątecznego stołu.
Dzieci na pewno ucieszą się, że jest to dekoracja jadalna ;) 


Składniki (na około 14 choinek):

- 230 gram masła,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 szklanka miodu,
- 1 duże jajko,
- 5 szklanek mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki przyprawy korzennej,
- szczypta soli.


Lukier królewski:

- 4 białka,
- 4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.


Do ozdoby
(opcjonalnie);

- kolorowa posypka.



Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę korzenną oraz sól. Mieszamy.

W misce ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę.

Dodajemy miód. Miksujemy. 
(jeśli miód jest w postaci stałej podgrzewamy go i pozostawiamy do przestygnięcia).

Dodajemy jajko. Miksujemy.

Dodajemy suche składniki. Miksujemy lub wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Z otrzymanej masy formujemy kulę. Lekko spłaszczamy.
Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2-4 godziny lub nawet całą noc.

Po schłodzeniu odrywamy część masy piernikowej i rozwałkowujemy ją na grubość około 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką.

Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (tak jak u mnie) lub okrągłe kształty.

Piec w temperaturze 150 stopni w włączoną funkcją termoobiegu przez około 10-12 minut. 

Po upieczeniu wyjmujemy pierniczki z piekarnika i pozostawiamy je do wystudzenia.


Czas na lukier królewski.


W misce ubijamy białka na sztywną pianę.

Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym.


Na każdy pierniczek (zaczynając od największego do najmniejszego) nakładamy łyżkę lukru. Nie żałujcie go. Pierniczki pięknie wtedy wyglądają.

Z ostatniego małego pierniczka robimy gwiazdkę na naszej choince.

Całość posypujemy kolorową posypką.

Odstawiamy je do całkowitego zastygnięcia lukru.


PS: Możecie zapakować je w celofan, przyozdobić kokardką i dać bliskiej osobie w prezencie :)





Miłej zabawy! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz