Piękne choineczki, które będą ozdobą naszego świątecznego stołu.
Dzieci na pewno ucieszą się, że jest to dekoracja jadalna ;)
Składniki (na około 14 choinek):
- 230 gram masła,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 szklanka miodu,
- 1 duże jajko,
- 5 szklanek mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki przyprawy korzennej,
- szczypta soli.
Lukier królewski:
- 4 białka,
- 4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Do ozdoby
(opcjonalnie);
- kolorowa posypka.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę korzenną oraz sól. Mieszamy.
W misce ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodajemy miód. Miksujemy.
(jeśli miód jest w postaci stałej podgrzewamy go i pozostawiamy do przestygnięcia).
Dodajemy jajko. Miksujemy.
Dodajemy suche składniki. Miksujemy lub wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Z otrzymanej masy formujemy kulę. Lekko spłaszczamy.
Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2-4 godziny lub nawet całą noc.
Po schłodzeniu odrywamy część masy piernikowej i rozwałkowujemy ją na grubość około 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką.
Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (tak jak u mnie) lub okrągłe kształty.
Piec w temperaturze 150 stopni w włączoną funkcją termoobiegu przez około 10-12 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy pierniczki z piekarnika i pozostawiamy je do wystudzenia.
Czas na lukier królewski.
W misce ubijamy białka na sztywną pianę.
Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na każdy pierniczek (zaczynając od największego do najmniejszego) nakładamy łyżkę lukru. Nie żałujcie go. Pierniczki pięknie wtedy wyglądają.
Z ostatniego małego pierniczka robimy gwiazdkę na naszej choince.
Całość posypujemy kolorową posypką.
Odstawiamy je do całkowitego zastygnięcia lukru.
PS: Możecie zapakować je w celofan, przyozdobić kokardką i dać bliskiej osobie w prezencie :)
Miłej zabawy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz