sobota, 3 grudnia 2016

Spiralki z pesto i suszonymi pomidorami



Składniki:

- 1 płat ciasta francuskiego,
- 2-3 łyżeczki pesto,
- 3-4 suszone pomidory,
- 1 jajko,
- 1 plaster żółtego sera,
- zioła do posypania: słonecznik, oregano, bazylia.


Wykonanie:

Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Przecinamy go na pół. 

Jedną z połówek smarujemy pesto. Układamy pokrojone na drobno suszone pomidory oraz pokrojony na małe kawałeczki żółty ser.

Przykrywamy drugim płatem ciasta, lekko dociskając.

Przekrawamy ciasto wzdłuż, a następnie pionowo na 8 części.
Dzięki czemu powstanie nam 16 cienkich prostokątów.

Bierzemy każdy prostokąt i owijamy go wokół własnej osi, tak aby powstała nam spiralka.

Spiralki układamy na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.

Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu do momentu aż się zarumienią.

Najlepiej smakują na ciepło z sosem czosnkowym.








Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz