Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego,
- 2-3 łyżeczki pesto,
- 3-4 suszone pomidory,
- 1 jajko,
- 1 plaster żółtego sera,
- zioła do posypania: słonecznik, oregano, bazylia.
Wykonanie:
Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Przecinamy go na pół.
Jedną z połówek smarujemy pesto. Układamy pokrojone na drobno suszone pomidory oraz pokrojony na małe kawałeczki żółty ser.
Przykrywamy drugim płatem ciasta, lekko dociskając.
Przekrawamy ciasto wzdłuż, a następnie pionowo na 8 części.
Dzięki czemu powstanie nam 16 cienkich prostokątów.
Bierzemy każdy prostokąt i owijamy go wokół własnej osi, tak aby powstała nam spiralka.
Spiralki układamy na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.
Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150 stopniach z włączoną funkcją termoobiegu do momentu aż się zarumienią.
Najlepiej smakują na ciepło z sosem czosnkowym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz