czwartek, 1 grudnia 2016

Mini pizze (dla 2 osób)


Pizza - zawsze pyszna, zawsze wychodzi.
Możemy dodać do niej swoje ulubione składniki.
A gdy pieczemy pizze dla dwóch osób, a nie każda z nich lubi 
to samo warto zrobić dwie lub więcej mniejszych ze składnikami,
które każdemu smakują najbardziej :)


Ciasto
(składniki na 2 mini pizze):

- czubata szklanka mąki pszennej,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru,
- łyżka oleju,
- 25 gram drożdży,
- niepełne pół szklanki ciepłej wody.


Dodatki
(pizza nr 1):

- łyżeczka pesto,
- plaster szynki konserwowej,
- 1 średnia pieczarka,
- plaster sera.


Dodatki
(pizza nr 2):

- pół łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- pół łyżeczki ketchupu,
- garść mrożonych warzyw,
- plaster sera.


Sos czosnkowy:

- 2 łyżeczki śmietany 18%,
- łyżeczka majonezu,
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku,
- 1/3 łyżeczki oregano.


Sos pomidorowy:

- 2 łyżeczki ketchupu,
- łyżeczka przecieru pomidorowego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/3 łyżeczki oregano.



Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz cukier. Pośrodku robimy wgłębienie. Wydzielamy drożdże. Kruszymy je do wgłębienia. Dodajemy olej, a następnie wlewamy ciepłą wodę.

Wyrabiamy ciasto, aż stanie się jednolite. Jeśli się lepi podsypujemy je mąką.

Dzielimy je na dwie części i formujemy dwie mini pizze.

Układamy je na blaszce. Możecie lekko posmarować blaszkę olejem, aby pizza nie przywarła do jej spodu.

Teraz czas na składniki.

Pizza nr 1: Ciasto smarujemy pesto. Szynkę konserwową kroimy na drobniejsze kawałki i układamy na cieście. Pieczarkę myjemy, kroimy i układamy. Całość posypujemy uprzednio pokrojonym w paseczki serem.


Pizza nr 2: Ciasto smarujemy ketchupem oraz koncentratem pomidorowym. Układamy mrożone warzywa. Całość posypujemy uprzednio pokrojonym w paseczki serem.


Pizze pieczemy w 150 stopniach przez około 30 minut z włączoną funkcją termoobiegu.

Podczas gdy mini pizze siedzą w piekarniku przygotowujemy sosy.


Sos czosnkowy: W pojemniczku łączymy śmietanę, majonez, czosnek granulowany oraz oregano. Dokładnie mieszamy.


Sos pomidorowy: W pojemniczku łączymy ketchup, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę oraz oregano. Dokładnie mieszamy.
















Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz