sobota, 3 grudnia 2016

Ciasteczka serowe z jabłkiem


Pyszne, serowe ciasteczka z jabłuszkiem.
Posypane obficie cukrem pudrem smakują wyśmienicie.


Składniki:

- 250 gram białego sera,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 250 gram masła lub margaryny,
- 1 żółtko,

- 2-3 jabłka,
- białko do posmarowania ciasteczek,
- cukier puder do posypania.



Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy posiekane masło lub margarynę.
Dodajemy żółtko. Krótko wyrabiamy. Po czym dodajemy pokruszony ser.
Wyrabiamy szybko ciasto, tak aby powstała jednolita masa.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy szklanką kółka.

Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne.

Kroimy je na kawałki i grubszą stroną układamy na krawędzi koła.

Przykrywamy jabłka drugą częścią ciasta i lekko dociskamy.
Jabłuszka mają być widoczne.

Ciasteczka smarujemy białkiem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy je w temperaturze 150 stopni z włączoną funkcją termoobiegu do momentu aż zrobią się rumiane.

Po wyjęciu gdy lekko przestygną posypujemy je obficie cukrem pudrem.






Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz