piątek, 29 kwietnia 2016

Bułki chlebowe z pieczarkami i żółtym serem



Składniki:


*Zaczyn*

- 50 g letniej wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 40 g mąki pszennej chlebowej typ 650,


*Ciasto właściwe*

- cały powyższy zaczyn,
- 270 g ciepłej wody,
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650,
- 20 ml oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,


*Farsz*

- 650 g pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 300 g żółtego sera,
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oleju,


*Dodatkowo*

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek.






Wykonanie:


*Zaczyn*


Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem i mąką. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę.




*Ciasto właściwe*


Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wszystko wyrabiamy rękoma, aż powstanie jednolita masa/kula. W razie potrzeby lekko podsypujemy mąką. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest gładkie oraz elastyczne.

Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1,5 godziny, aż wyrośnie.




*Farsz*


W między czasie kiedy ciasto nam wyrasta przygotowujemy sobie farsz. Cebulkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. To samo robimy z pieczarkami, krojąc je w drobną kostkę.
Cebulkę należy zeszklić na patelni, po czym dodajemy pieczarki, całość doprawiamy do smaku. Smażymy do miękkości. Następnie farsz odstawiamy do wystygnięcia.

A gdy już ostygnie, to dodajemy do niego starty/pokrojony na drobno żółty ser.






Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części.




Każdą część należy rozwałkować na owalny placek.




Nakładamy farsz.




Placki zlepiamy jak pierogi, a następnie formujemy je w podłużne bułeczki. Układamy je na blaszkach wysmarowanych margaryną złączeniem do dołu.
Zachowajcie pomiędzy nimi odstępy, ponieważ znacznie urosną.

Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.




Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 150*C z termoobiegiem i pieczemy prze 30-40 minut, aż będą rumiane. 









Smacznego.


Przepis pochodzi z bloga:
http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz