sobota, 2 kwietnia 2016

Mini serniczki waniliowe z truskawkami


Składniki:

Masa serowa:

- 500 g twarogu mielonego,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 jajko,
- 1 żółtko.


Śmietana truskawkowa:

- 250 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%,
- 1 łyżka cukru,
- 1 opakowanie Śmietan-fix,
- garść truskawek 
(w oryginalnym przepisie były maliny, jednak niestety nie mogłam ich nigdzie znaleźć o tej porze roku w sklepie, dlatego kupiłam truskawki).

Ponadto:

12 silikonowych foremek do muffinów - można użyć też żaroodpornych kokilek lub papilotek do babeczek, jednak najlepiej sprawdzą się tutaj silikonowe foremki.




Wykonanie:


1. Do miski wbijamy jajko oraz żółtko. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę. Przez kilka minut ubijamy wszystkie składniki mikserem, aż do połączenia się ich. Następnie partiami dodajemy twaróg i całość ubijamy aż do momentu powstania gładkiej, jednolitej masy.




2. Masą serową napełniamy foremki i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 150*C z termoobiegiem. Pieczemy je przez 25-35 minut.




3. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie wyjmujemy je z foremek.




4. Truskawki kroimy na małe kawałki, a część z nich w paski, którymi ozdobimy później nasze mini serniczki.
Najlepiej zacząć kroić truskawki jeszcze lekko zmrożone, wtedy łatwiej się je kroi.





5. Śmietankę ubijamy z cukrem oraz Śmietan-fixem na sztywno. Dodajemy drobno pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy. Nasza śmietanka nabierze lekko różowego koloru.

6. Śmietanę z truskawkami wykładamy na serniczki. 
Dekorujemy :)









Smacznego.




2 komentarze:

  1. Wyglądają apetycznie :) z pewnością skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Życzę przyjemnych wypieków :) Pozdrawiam :)

      Usuń