Składniki:
- 1 kg solonych płatów śledziowych,
- 5 gruszek (mogą być również gruszki ze słodkiej zalewy z puszki),
- 15-20 dag suszonych śliwek,
- 1 cebula,
- sos chili - słodko-pikantny z firmy Tao Tao.
Wykonanie:
1. Solone płaty śledziowe moczymy we wodzie przez 2-3 godziny. Oczywiście można dłużej, to już zależy tylko i wyłącznie od Was.
2. Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę i zalewamy ją wrzątkiem. Pozostawiamy na 10 minut.
3. Jeśli mamy świeże gruszki, to obieramy je i kroimy na cztery części. Gotujemy je w syropie z wody i cukru. Proporcje wedle uznania.
4. Śledzie kroimy w cienkie paseczki.
5. Cebulę odcedzamy z wody i dodajemy do śledzi.
6. Suszone śliwki oraz gruszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty składników.
7. Na koniec wlewamy sos Tao Tao. Ja dodaję prawie cały sos, ponieważ lubię jego smak. Wszystkie składniki idealnie nim przechodzą i stają się słodkie oraz lekko pikantne.
Sałatka jest przepyszna! A jej smak niepowtarzalny :)
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz