sobota, 2 kwietnia 2016

Sałatka śledziowa na słodko


Składniki:

- 1 kg solonych płatów śledziowych,
- 5 gruszek (mogą być również gruszki ze słodkiej zalewy z puszki),
- 15-20 dag suszonych śliwek,
- 1 cebula,
- sos chili - słodko-pikantny z firmy Tao Tao.





Wykonanie:

1. Solone płaty śledziowe moczymy we wodzie przez 2-3 godziny. Oczywiście można dłużej, to już zależy tylko i wyłącznie od Was.

2. Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę i zalewamy ją wrzątkiem. Pozostawiamy na 10 minut.

3. Jeśli mamy świeże gruszki, to obieramy je i kroimy na cztery części. Gotujemy je w syropie z wody i cukru. Proporcje wedle uznania. 

4. Śledzie kroimy w cienkie paseczki.

5. Cebulę odcedzamy z wody i dodajemy do śledzi.

6. Suszone śliwki oraz gruszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do reszty składników.

7. Na koniec wlewamy sos Tao Tao. Ja dodaję prawie cały sos, ponieważ lubię jego smak. Wszystkie składniki idealnie nim przechodzą i stają się słodkie oraz lekko pikantne. 

Sałatka jest przepyszna! A jej smak niepowtarzalny :) 






Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz