sobota, 2 kwietnia 2016

Deser z kremem pomarańczowym


Składniki na krem pomarańczowy:

- 6 żółtek,
- 125 gram cukry,
- sok z 2 pomarańczy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanek,
- 200 gram masła,
- starta skórka z jednej pomarańczy.


Składniki deseru (na 8 szklaneczek):

- krem pomarańczowy,
- herbatniki maślane lub inne dowolne kruche ciastka,
- jogurt naturalny (400 gram),
- mango lub khaki. 


Przygotowanie kremu:

1. Żółtka połączyć z sokiem z pomarańczy oraz cukrem. Dokładnie wymieszać. Następnie ubić trzepaczką na puszysty krem.

2. Do utartych żółtek wsypać przez sitko mąkę ziemniaczaną.

3. Masło posiekać nożem, dodać do kremu razem ze skórką pomarańczową. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

4. Masę przelać do rondla i delikatnie podgrzewać tak długo aż zgęstnieje do konsystencji gęstego kremu.

5. Przestudzić.


Przygotowanie deseru:

1. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki i wyłożyć nimi dno szklaneczek.

2. Na nie kładziemy krem pomarańczowy, ponownie herbatniki i znów krem.

3. Na samą górę wykładamy jogurt naturalny oraz mango lub khaki.

4. Całość schładzamy w lodówce lub podajemy od razu.











Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz